Haber

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş: “Seçime Giderken Plansız Yeniden Yapılanma İstemiyoruz”

Hatay Büyükşehir Belediyesi Lütfü Savaş, Hatay Akademik Meslek Odaları Uyum Kurulu (HAMOK) üyeleri ve kentte faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu temsilcileri beyin sarsıntısı sonrası durumu değerlendirmek üzere bir araya geldi. Önder Lütfü Savaş, “Seçim döneminde plansız yeniden yapılanma istemiyoruz. Hızlı karar almak istiyorlar. Demografik yapıyı korumamız ve giden insanlarımızı geri getirmemiz gerekiyor. Hiçbir bakanlığın bunu doğru bulmuyoruz. Deprem devam ederken temellerini atın. Antakya’daki binaların yüzde 80’inin yıkılacağını düşünüyoruz” dedi.

Hatay Büyükşehir Belediyesi, Hatay Akademik Meslek Odaları Bütünleştirme Kurulu (HAMOK) üyeleri ve kentte faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu temsilcileri, depremler sonrası Hatay’daki son durumu değerlendirmek üzere Hatay Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’ne geldi.

“ANTAKYA’DAKİ BİNALARIN YÜZDE 80’İNİN YIKILACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Toplantıda konuşan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, şunları söyledi:

“Hatay’ı yeniden imar edeceğiz. Seçime giden yolda plansız imar istemiyoruz. Hızlı karar almak istiyorlar. Demografik yapıyı korumamız ve giden insanlarımızı geri getirmemiz gerekiyor. Bunu sabırla yapacağız. şehrin trafiğinin, sanayisinin ve benzeri tüm alanların iyi planlanması gerekiyor” Turizm ruhu içinde gastronomi ve tarih çok değerli. Bunları içeren projelere ihtiyacımız var. Ancak sarsıntılar devam ederken hiçbir bakanlığın temel attığını doğru bulmuyoruz. Antakya’daki binaların yüzde 80’inin yıkılacağını düşünüyoruz.”

“ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞININ İYİ PLANLAMADAN YAPILACAK KONUTLARA BAŞLAMASINI KABUL ETMİYORUZ”

Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İhsan Çakar da toplantıda hazır bulunan kurum temsilcilerine Belediye çalışmaları hakkında bilgi verdi. Çakar, 2017 yılından bu yana Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan herhangi bir yanıt alamadıklarını belirterek, şu açıklamaları yaptı:

“Uyarısını yaptığımız binlerce bina çöktü. Hatay’da şu anda yaklaşık 57 bin binanın planlaması yapılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çok hızlı ve plansız bir şekilde toplu konut yapmaya başlamasını çok yanlış bulmuyoruz. bir planlama ofisi. Hataylılar şehrin son halini vermeli. Şu anda Hatay’da ‘Hatay Mekansal ve Kentsel Vizyon Projesi’ni geliştiriyoruz.”

“BU ŞEHİRDE SÖZÜN SAHİBİ OLMAK İSTİYORUZ”

Akademik Meslek Odaları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Hatay’ın tarihi kimliğinin korunmasının önemini ve yeni yapılanmaların buna göre yapılması gerektiğini dile getirdi. Antakya ilçesindeki binaların yaklaşık yüzde 80’inin yıkıldığına veya kullanılamaz hale geldiğine işaret eden kurum yetkilileri, depremlerden sonra daha az hasarlı binaların kullanılmasının da riskli olduğuna dikkat çekti. Sivil toplum kuruluşu temsilcileri, depremin ardından Hatay’a yönelik çaresiz açıklamalara karşı çıkarak, “Bu topraklar bizi biz yapan topraklardır. Siyasetin acımızın önüne geçmesini istemiyoruz. bu şehirde deyin.Hatay kendi ruhuna uygun yaşamalı.”

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI ÇADIRLARIN SEVK EDİLMESİ TALEPLERİNE KARŞI GEREKÇE TALEP ETTİ

Depremin hemen ardından kente gelen çok sayıda gönüllünün çadır toplamasına tepki gösteren sivil toplum kuruluşu temsilcileri, sorumluluk almak isteyen kurum ve gönüllülerin tüm çabalarına ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Hatay’da yapılması planlanan 85 metrekarelik konutlarla ilgili olarak HAMOK ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Hatay’ın dokusuna ve ruhuna uygun olmayan bir yapılaşmaya taraftar olmadıklarını belirtti.

Toplantı sonunda Hatay Büyükşehir Belediyesi, HAMOK ve STK temsilcileri; Sistemli bir şekilde iş birliği içinde çalışacaklarını ve Hatay’ın sesini her yere duyurmak için atılması gereken her adımın takipçisi olacaklarını açıkladı.

Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İhsan Çakar, HAMOK Transfer Sözcüsü ve Veteriner Odası Başkanı Yahya Hamurcu, Hatay Diş Hekimleri Odası Başkanı Nebil Seyfettin, Hatay Barosu Başkanı Cihat Açıkalın, SMMO Başkan Yardımcısı Tolga Kavukçu, Harita Mühendisleri Odası Hatay Temsilcisi Habip Yeşil, İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı İnal Büyükaşık, Makina Mühendisleri Odası Hatay Temsilcisi Riyad Önal, Antakya Ziraat Odası Başkanı Mehmet Okay, TMMOB Temsilcisi Cihat Mazmanoğlu, CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki, eski CHP Hatay İl Başkanı Halil İbrahim Özgün, CHP Hatay Kadın Kolları Başkanı Filiz Haksöz, Hatay Ticaret Odası Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak, Dernekler Federasyonu temsilcisi ve iş insanı İsa Kapan ve TÜRSAB temsilcisi İbrahim Yavuz katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu